Home PRZEPISY Pyszne ciasto z rabarbarem

Pyszne ciasto z rabarbarem

Przez Anna H. Niemczynow

Kto jeszcze pamięta rabarbar maczany w cukrze i zjadany na surowo? Ja pamiętam. Jako mała dziewczynka zrywałam go w  ogrodzie i z uśmiechem na twarzy biegłam do domu, myśląc już tylko o tym, kiedy wbiję w niego swoje małe, mleczne ząbki. Nosiłam wtedy dwa warkocze. Zupełnie takie same, jakie dziś nosi moja córeczka. Czasy się zmieniają, życie się zmienia. I dobrze. Mamy szansę się rozwijać i wracać myślami do pięknych wspomnień. Moje dzieciństwo zdecydowanie smakowało rabarbarem.

Dzieciństwo moich dzieci jest kompletnie inne. Dziś nie macza się rabarbaru w cukrze. Gdybym zaproponowała to mojej Liliance, pewnie spojrzałaby na mnie podejrzliwie i skwitowała moją propozycję słowami : „Mamusiu, ale przecież cukier jest niezdrowy”.

No tak… Dziś, nasza świadomość żywieniowa jest zdecydowanie na innym poziomie, co nie oznacza, że społeczeństwo odżywia się zdrowiej.

Będąc dzieckiem jadłam cukier. Jadłam ciasta, krówki z patelni, a nawet…chleb z cukrem 😉 Piłam czerwoną oranżadę ze szklanych butelek (mama kupowała ją w rozlewni) i wciągałam garściami groszki i kamyczki. Czy ktoś jeszcze wie, co to są kamyczki? Moje dzieci nie wiedzą.

Ale miało być o cieście z rabarbarem 🙂

Pragnę podzielić się z Wami przepisem na ciasto, które ZAWSZE wychodzi. Jest lekkie i naprawdę smaczne. Kiedy je upiekłam, poczęstowałam nim moją serdeczną sąsiadkę o tureckich korzeniach i intrygującym imieniu – NESE. Gdy tylko smak rozpłynął się w jej ustach, powiedziała : „Ana, ty musisz otworzyć własną piekarnię” 🙂

Uradowałam się tym komplementem. Uwielbiam karmić ludzi. Wierzę, że moje ciasto będzie Wam smakowało tak samo, jak Jej.

Będę wdzięczna, jak pochwalicie się zdjęciami ciasta. To dla mnie zawsze wielka radość <3

Z miłością

Ania

 

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz