W mojej kuchni

Śniadaniowe wiejskie bułeczki

Śniadaniowe wiejskie bułeczki 

przepis na ok 10 sztuk

Składniki:

  • mąka orkiszowa, 250 g
  • mąka pszenna, 250 g (możesz użyć samej pszennej, bądź samej orkiszowej)
  • woda, jedna szklanka
  • drożdże instant 8 g
  • sól, jedna łyżeczka
  • oliwa, jedna łyżka
  • jajo, jedna sztuka

Wykonanie: 

Mąkę, sól i oliwę wymieszać w misce. Wodę podgrzać, ma być ciepła, lecz nie gorąca (temp ok 50°), następnie rozpuścić w niej drożdże instant. Całość dodać do miski z mąką. Zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie, zajmie nam to wtedy około 10 minut, bądź wyrobić w domowym robocie. Odłożyć zagniecione ciasto do miski, przykryć je lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°, przez 20 minut. 

Życzę smacznego 

Ania

IMG_3619

1650total visits,20visits today

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge