W mojej kuchni

Świąteczne pierniczki


Okres świąteczny zawsze jest dla mnie wyjątkowy. To czas, kiedy się wyciszam i myślę o tym co przyniósł rok, który się kończy. Czas, w którym jeszcze więcej czasu spędzam w swojej ukochanej kuchni. Piekę, gotuję, marynuję, smażę, duszę….wypełniam dom zapachami smaków, które tworzą magię świąt.

Zawsze przed świętami piekę z dziećmi pierniczki. Przepis jest jak zawsze u mnie – banalnie prosty – takie lubię najbardziej.

Do wykonania około 3 dużych blaszek pierniczków potrzebujesz:

* siedem szklanek mąki pszennej

* szklankę cukru pudru

* 1,5 szklanki miodu

* kostkę masła

* dwa jaja

* łyżeczkę sody

* dwie łyżeczki proszku do pieczenia

* dwa opakowania przyprawy do piernika

Wykonanie: 

Masło rozpuścić w rondelku. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Do rozpuszczonego w rondelku masła dodać cukier puder, miód i przyprawę do piernika. Podgrzać, aż masa będzie płynna (nie zagotować). Do mąki dodać przestudzoną masę miodową. Wszystko razem połączyć, dodać jajka i wyrobić ciasto. Rozwałkować na blacie obsypanym mąką, wyciąć kształty pierniczków i ułożyć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut – w zależności od grubości pierniczków. Ozdobić według uznania.

Relacja z pierniczkowej imprezy poniżej 🙂 

IMG_3544

IMG_3545

IMG_3535

IMG_3554

IMG_3552

rodzinne pierniczki

IMG_3557

pierniczki Ani

pierniczki

Ps. Pierniczki smakują najlepiej, jak troszkę poleżą. Zrób je jak najprędzej, aby do świąt miały czas nabrać najcudowniejszego smaku 🙂 Idealnie komponują się ze świeżo zaparzoną herbatą imbirową – Polecam <3 

życzę smacznego 

Ania.

1509total visits,2visits today

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge