W mojej kuchni

Sypana szarlotka z płatkami jaglanymi

Nie sądzę, aby komuś udało się zepsuć tę szarlotkę. Uważam, że przygotowanie tego ciasta jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim absolutnie każdy. Będziecie zachwyceni 🙂

Składniki:

  • kilogram jabłek (obranych i utartych)
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka płatków jaglanych
  • pół szklanki maltitolu, (może być zwykły cukier, ksylitol, erytrol lub jakiekolwiek inne słodzidło)
  • cynamon, do smaku
  • łyżeczka sody, bądź proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy i ucieramy na tarce. W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, płatki jaglane, maltitol, oraz proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ja lubię smarować tortownicę masłem. Ciasto ma wtedy przyjemny aromat. Suche składniki dzielimy na trzy części. Pierwszą część wysypujemy na dnie blaszki, następnie wykładamy na nią połowę przygotowanych wcześniej jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i wszystko wygładzamy łyżką. Następnie przesypujemy drugą część suchych składników i wykładamy na nich drugą część jabłek, które ponownie posypujemy cynamonem. Dzieło wieńczymy ostatnią częścią suchych składników i polewamy roztopionym wcześniej masełkiem. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Nie nagrzewamy go wcześniej ! Pieczemy 50 min w temperaturze 180 °. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Życzę smacznego 

Ania

 

IMG_4255

 

 

IMG_4254

2750total visits,16visits today

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge