W mojej kuchni

Sypana szarlotka

 

Sypana szarlotka to ciasto, które naprawdę trudno zepsuć. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Uwielbiam unoszący się w domu zapach jabłek połączonych z cynamonem. Od razu robi się cieplej na ciele i na sercu. Spróbujcie sami. Naprawdę warto. 

 

Składniki:

  • około 1,5 kg jabłek (obranych i utartych)
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka płatków jaglanych
  • pół szklanki cukru brązowego, lub kokosowego 
  • cynamon, do smaku
  • łyżeczka sody, bądź proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ucieramy na tarce. W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, płatki jaglane,  cukier oraz proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem.

Suche składniki dzielimy na trzy części. Pierwszą część wysypujemy na dnie blaszki, następnie wykładamy na nią połowę przygotowanych wcześniej jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i wszystko wygładzamy łyżką. Następnie przesypujemy drugą część suchych składników i wykładamy na nich drugą część jabłek, które ponownie posypujemy cynamonem. Dzieło wieńczymy ostatnią częścią suchych składników. Ta warstwa powinna być najcieńsza, zapobiegnie to powstaniu na górze niezbyt smacznej skorupy. Górę ciasta możemy też polać odrobiną roztopionego masła (polecam klarowane)

Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Nie nagrzewamy go wcześniej ! Pieczemy 50 min w temperaturze 180 °. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. 

Przyznam się Wam, że jadam tę szarlotkę  na śniadanie, zamiast tradycyjnej jaglanki. Uczta dla podniebienia. Pycha! 

Smacznego, kochani

Z miłością

Ania 

2166total visits,18visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge