Kiedyś robiłam zupę z dyni z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Zupa w takiej wersji mi smakowała, jednak moja rodzina na wieść o niej robiła się jakoś dziwnie najedzona 😉
Postanowiłam to zmienić.
Dziś gotuję zupę z dyni w najprostszy z możliwych sposobów. Myślę, że każdy z nas sobie poradzi z jej przygotowaniem.
Gotowanie zupy z dyni zaczynam od ugotowania…rosołu 🙂 To on jest podstawą tej zupy. Ugotuj go według swojej receptury. Tak, jak lubisz, na ulubionym przez siebie mięsie, z dodatkiem włoszczyzny i wybranymi przez siebie przyprawami. (jeśli nie jadasz mięsa ugotuj bulion warzywny)
Do przygotowania takiej ilości zupy, jaką widzisz na zdjęciu poniżej, użyłam trzech małych dyń typu hokkaido. Bardzo lubię ten rodzaj dyni. Jest wyrazista w smaku i przy jej obieraniu pachnie fenomenalnie 🙂
Dynię obrałam ze skórki, usunęłam nasiona, a miąższ pokroiłam w kostkę. W większym garnku zeszkliłam na maśle posiekane drobno trzy dorodne cebule i trzy ząbki czosnku. Następnie dodałam do nich pokrojoną wcześniej w dynię. Smażyłam wszystko około 10 min, co chwila mieszając. Później zalałam rosołem (około 1,5 szklanki) i gotowałam jeszcze przez jakieś dziesięć minut. Kiedy zupa trochę przestygła zmiksowałam ją w blenderze.
Zupa cudownie smakuje z dodatkiem prażonego słonecznika i pestek dyni. Moja rodzina lubi posypywać ją utartym parmezanem 🙂
Proste, prawda?
Życzę smacznego kochani.
Z miłością
Ania
PS Przepis na chleb znajdziecie tu 🙂