Dla domu,  Dla duszy,  W mojej kuchni

Pierniki

Kiedy w mojej kuchni roznosi się zapach cynamonu, kardamonu i imbiru, oznacza to, że przygotowujemy rodzinne pierniczki. To czas tylko dla nas, dla naszej rodziny, dla rozmów, śmiechu i drobnych “awantur” o to, kto wykorzystał najwięcej lukru.

Taki czas jest potrzebny i warto go sobie podarować.

Pieczenie pierników jest doskonałą okazją do bycia po prostu razem. Z dala od telefonu, facebooka i innych codziennych rozpraszaczy.

Przepis, którym chcę się z Wami podzielić jest bardzo prosty. Ciasto nie wymaga leżakowania. Myślę, że podarowanie komuś pierniczków własnej twórczości jest przejawem dobra, które chcemy przekazać dalej i które z pewnością do nas wróci. Zatem gorąco zachęcam. 

Składniki:

* siedem szklanek mąki pszennej (wszystkie moje wypieki powstają z mąki bio)

* szklanka cukru pudru (ja lubię trzcinowy)

* 500 g miodu

* 250 g masła

* dwa jaja od szczęśliwych kur ( oznaczone symbolem “0”)

* łyżeczkę sody

* dwie łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)

* 50 g dobrej mieszanki przypraw do piernika

Wykonanie:

Masło rozpuścić w rondelku. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Do rozpuszczonego w rondelku masła dodać cukier puder, miód i przyprawę do piernika. Podgrzać, aż masa będzie płynna (nie zagotować).

Do mąki dodać przestudzoną masę miodową. Wszystko razem połączyć, dodać jajka i wyrobić ciasto (ja wyrabiam je zawsze w robocie)

Rozwałkować na blacie obsypanym mąką, wyciąć kształty pierniczków i ułożyć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, przy wałkowaniu dodać więcej mąki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 min – w zależności od grubości pierniczków. Ozdobić według uznania.

Z podanej ilości składników zrobimy około 3-4 blachy pierniczków.

 

Smacznego i udanej, twórczej zabawy. 

Ania 

 

 

 

3184total visits,30visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge