W mojej kuchni

Sernik

Nie wiem, ile lat ma ten przepis, ale z ręką na sercu przysięgam, że jest naprawdę wiekowy 😉 Piekłam go jeszcze w czasach, gdy mieszkałam w Kołobrzegu. Nie miałam pojęcia, co to ksylitol, jajka od szczęśliwych kur i twaróg bez laktozy 😉 

Moja świadomość żywieniowa od tamtego czasu niemalże poszybowała, ale byłabym hipokrytką, gdybym twierdziła, że nie zdarza mi się piec ciast powszechnie uznawanych za “normalne”. 

Kiedy najdzie Was ochota, by “zaszaleć” ten przepis jest idealny 🙂 

Składniki: 

  • kilogram zmielonego sera twarogowego (może być taki z wiaderka)
  • 150 g masła
  • szklanka brązowego cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 jaj od szczęśliwych kur
  • 400 ml śmietanki kremówki 
  • 4 łyżki mleka
  • płatki migdałowe

Przygotowanie: 

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera, wciąż ucierając. Doskonale, jeśli tę pracę wykona za nas robot kuchenny 😉 Kiedy masa jest idealnie gładka, ubijamy białka.  Wszystko razem łączymy delikatnie mieszając. 

Tortownicę smarujemy masłem, a następnie wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 º piekarniku (bez termoobiegu) przez około 50 minut. 

Kiedy sernik ostygnie, ubijamy śmietanę, którą kładziemy na górze. Na śmietanę wylewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, albo wiórkami kokosowymi. 

Życzę udanych wypieków <3 

Z miłością 

Ania 

1031total visits,29visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge