W mojej kuchni

Domowa nutella

Domowa nutella podbiła serca moich dzieci. Uwierzcie mi, nie było to łatwe. Zarówno Remik, jak i Lili znają smak nutelli ze sklepu. Kiedy nie miałam świadomości jak szkodliwa jest ona dla zdrowia, kupowałam ją, jak zapewne większość mam. Dziś przechodzimy obok niej szerokim łukiem, bo nasza, domowa, jest o niebo lepsza. Jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu.

Potrzebujemy: 

  • 200 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu 
  • 100 ml dowolnego mleka

Wykonanie: 

Orzeszki prażymy w piekarniku przez 15 minut w temp 150º. Następnie przekładamy je na lnianą ściereczkę i energicznie pocieramy o siebie po to, aby zeszła z nich brązowa łupinka. Im więcej tej łupinki uda nam się pozbyć, tym nutella będzie pyszniejsza. Brązowa łupinka nadaje bowiem posmak goryczki. 

Następnie przesypujemy orzechy do blendera. Tu chciałabym uczulić, że moc naszego blendera powinna być wysoka. W przeciwnym razie nie zdoła on zmielić orzechów i po prostu się przegrzeje. 

Kiedy już orzechy uzyskają gładką konsystencję, dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko miksujemy. Im więcej dodamy miodu, tym krem będzie słodszy. 

Nutellę przechowujemy w lodówce. Trudno mi określić jak długo można ją przechowywać, bo w naszym domu znika w zastraszającym tempie 😉 

Domowa nutella jest idealna jako dodatek do tostów, kanapek, naleśników i można ją jeść bez obawy o zdrowie. Niestety, jest wysokoenergetyczna i trzeba uważać, aby jej nadmiar nie odłożył się nam tu i ówdzie. 

Polecam przygotować dla siebie i swoich bliskich. 

 

Życzę smacznego

Ania

 

 

3877total visits,1visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge