Idealne danie na wigilijny stół. Doskonała alternatywa tradycyjnych gołąbków. Smakują doskonale. Dzielę się z Wami tym niezwykłym przepisem.
Grzyby suszone płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie je gotujemy do miękkości. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów, odlewamy do osobnej miseczki. Farsz zawijamy w liście przygotowanej wcześniej kapusty i bardzo ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni.SKŁADNIKI
WYKONANIE
Kapustę gotujemy w garnku, powoli oddzielając od niej sparzone liście. (Będzie nam łatwiej oddzielać liście jak wytniemy wcześniej głąb). Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Osobno gotujemy dwa woreczki kaszy gryczanej. Na koniec łączymy wszystkie składniki tj. ugotowaną kaszę, cebulkę i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (góra, dół - bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Życzę smacznego
Ania